De huidige vorm van Dirt Track Racing vindt zijn oorsprong in de oude vorm van autocross van de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. Een wedstrijd op een weiland, op een onverharde ondergrond meestal van klei. Naast dit onverharde (klei)baan circuit werd een greppel of sloot rondom gegraven voor de veiligheid van het publiek en met daar weer achter een paar strobalen en een gespannen touw waarachter het publiek zich toen bevond. Deze oorspronkelijke autocross vorm is nu geëvolueerd tot een moderne hedendaagse vorm van autosport genaamd Dirt Track Racing op permanente of semi permanente circuits. Circuits met een geprepareerde ondergrond van o.a. klei met aanvullende veiligheids voorzieningen zoals betonnen boardings bij de permanente circuits.
Nog steeds word er gereden op onverharde circuits maar deze banen zijn nu ook geprepareerd tot vlakke kleibanen.. Waarbij ook alleen linksom wordt gereden met alleen 2 of 3 linker bochten. Er zijn binnen de Dirt Track Racing verschillende klassen waaronder de speciale Stockcar Formule 1 wagens met wel 600 pk of meer. Omdat wordt gereden op geprepareerde banen van o.a. klei wordt daarom gesproken over Dirt Track Racing overeenkomend met de Engelse en Amerikaanse benaming voor deze vorm van autosport.
De circuits waarop wordt gereden zijn oval vormige circuits met een baanlengte van circa 300 tot 750 meter. De meeste circuit zijn echter circa 400 meter in lengte. Wat betreft de veiligheid worden vaak betonnen of massieve wanden gebruikt voor de veiligheid met nog aanvullende maatregelen zoals met hekken en staalkabels.
Daarnaast worden o.a. ook nog aarden wallen en hekken toegepast volgens de voorschriften van de NAB die toegepast en gebruikt worden als veiligheidsvoorziening bij niet permanente circuits. Een wedstrijd op een van deze Dirt Track Racing banen waarbij de snelheden toenemen zodra de wedstrijd vordert heeft nog een extra spectaculair element in zich. De deelnemers met de snelste trainingstijden moeten achteraan het startveld starten. Een zogenaamd omgekeerd startveld. En daarbij is in sommige klassen zelfs onderling contact tijdens wedstrijden toegestaan wat nog tot meer spanning en sensatie leidt. Op verschillende locaties in Nederland kunt u de wedstrijden van de NAB bezoeken. Zo zijn er wedstrijden op Texel bij de MAB, in Sint Maarten bij de ACON, in Blauwhuis bij de FAC, in Emmen bij ASE, bij de NAC in Kollum, etc. Voor meer informatie raadpleeg de wedstrijdkalender op de website van de NAB.